(BLOG) Aljoša Mitrović: Koktel sa Ćavijem

Aleksandar MitrovićAleksandar Mitrović Četvrtak, 23 Mart 2017 14:02 Facebook Facebook Google Pinterest

Veliki pozdrav iz suncem okupane Dohe!

(BLOG) Aljoša Mitrović: Koktel sa Ćavijem

"Hoćeš li u Katar?", dočekalo me je pitanje pre nego što sam uspeo da osušim kosu nakon svog prvog i, kako će se ispostaviti, poslednjeg meča u dresu Mladosti iz Zemuna. Kakav sad Katar, koliko je to ozbiljno, kako se tamo igra su samo neka od pitanja koja su mi prošla kroz glavu, poprilično usijanu posle utakmice.

Nakon konsultacija sa porodicom, devojkom i agentom bio sam uveren da je to dobra prilika da se prihvatim novog izazova i da iskusim košarku i kulturu sa kojom se još nisam susretao. Naravno, veliku zahvalnost dugujem i treneru i upravi Mladosti, koji su me sjajno primili i dopustili mi da napustim ekipu samo sedam dana nakon što sam joj se pridružio.

Dok sam se spakovao, pribavio papirologiju i oprostio se sa najbližima već sam bio u avionu za Dohu, moje prebivalište u narednih nekoliko meseci. Sa aerodroma sam otišao direktno na trening, autoputem sa pet traka na kojem vas svaki čas pretekne poneki Bentli, Lambordžini ili Ferari. Šta će ljudi, dostupno im je, benzin je četiri puta jeftiniji nego u Srbiji, a i putevi su im za razliku od naših ravni kao staklo, te sa sigurnošću možete da vozite malo brže bez da vam poispadaju plombe svaki put kad naletite na izbočinu ili kolotrag.

Pri ulasku u halu sam doživeo vrlo prijatno iznenađenje. Al Ahli Sports Club, odnosno sportski kompleks mog kluba, pruža vrhunske uslove svim sportistima - od odličnih terena, do mogućnosti za oporavak u đakuziju ili ledenoj kadi, pa sve do svlačionica u kojima svi tuševi rade i imaju toplu i hladnu vodu (verujte, ko je igrao u Srbiji zna kakav je to luksuz). Generalno, svi klubovi u Kataru imaju vrhunske uslove za trening i razvijanje sportista, mada interesovanje za sport nije veliko.

Doha je velegrad u zalivu koga nastanjuje nešto više od milion ljudi. Jedino na šta se mogu požaliti u vezi sa ovim prelepim gradom jesu saobraćajne gužve pored kojih ulivanje na Gazelu ili Brankov most petkom oko 17 sati deluju kao šala. Gužva je gotovo 24 sata dnevno, što zbog velikog broja automobila, što zbog konstantnih radova i priprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će biti održano 2022. godine. Postoji veliki broj hotelskih i privatnih plaža, a potpuno je uobičajeno da na ovim drugim (ako namolite obezbeđenje da vas pusti) sretnete i poneku slavnu ličnost, na primer Ćavija Ernandeza koji nastupa za lokalni fudbalski klub Al Sad. Što se domaćina tiče, nailazio sam samo na ljubaznost i predusretljivost kod svih kojima sam se obratio da me upute u nešto ili da mi na neki način pomognu.

Košarka je na dobrom nivou. Sve ekipe imaju po dva stranca i to su uglavnom vrlo dobri ili odlični Amerikanci, koji imaju puno "poena u rukama". Stranci imaju veliku obavezu da na svakom meču isporučuju dosta poena i da nose ekipe i to uglavnom svi i rade. Liga je dosta fizički zahtevna, igra se brzo i sve ekipe imaju puno fizikalaca koji mogu 40 minuta da igraju u visokom ritmu. Ono što odvaja ekipe jeste taktička sprema, odnosno školovanost igrača i trenera. Moje skromno mišljenje je da bi dve prvoplasirane ekipe lige Katara mogle da budu faktor u, na primer, FIBA Ligi šampiona, a prvaci možda i u Evrokupu, s obzirom na to da neki timovi ove godine u tim takmičenjima nisu ni malo briljirali. Naravno, obe ekipe imaju najdublju rotaciju u ligi, kao i milionski budžet, pa je to i sasvim logično.

Od igrača poznatih našoj javnosti u Kataru igraju Dominik Džejms (bivši igrač Partizana), Majk Tejlor (bivši košarkaš Crvene Zvezde), Vernon Meklin (Univerzitet Florida, Detroit Pistons), kao i Nikola Vasojević (nekadašnji košarkaš Borca iz Čačka) i Branko Jereminov (nekadašnji član Tamiša i član čuvene generacije '87). Od igrača iz Srbije tu smo još moj povređeni saigrač Nemanja Miljković i ja.

Liga je završena pre petnaestak dana i igrala se po fudbalskom sistemu - ko je prvi na tabeli posle dva kruga taj je prvak. Takođe, specifično je to što se nakon završetka lige igraju i dva Kupa, koja su po važnosti svim klubovima i Federaciji mnogo ispred Lige. Pošto je u pitanju država u kojoj se veoma striktno poštuje religija, Islam, uobičajeno je da igrači, sudije i treneri napuste zagrevanje pred utakmicu ne bi li se pomolili. Uobičajeno je i to da sudija, ako je za to vreme, u toku utakmice prozove tajmaut za molitvu. Sve u svemu, u pitanju je specifična, ali i lepa sredina za bavljenje sportom u kojoj se može igrati dobra takmičarska košarka u vrhunskim uslovima. Jedino što fali je da malo više navijača zaluta na mečeve koji se inače igraju u istoj hali, Al Garafa, što će reći da se svi igraju na neutralnom terenu (osim za košarkaški klub Al Garafa).

Raspisao sam se pošteno, a uveliko je vreme za plažu i kupanje. Odoh da se osunčam i da razmenim koju reč sa Ćavijem! Veliki pozdrav iz suncem okupane Dohe svim posetiocima "MVP portala", do sledećeg čitanja!

(foto: Qatar Basketball Federation)

Srodni članci

Ostavi komentar

Blog

Zanimljivosti