Da li Divac ima Kaznsovog naslednika?

Aco Lazarević
Četvrtak, 16 Mart 2017 23:39
Facebook Facebook Google Pinterest

Mladi krilni centar je zablistao prethodne noći.

Sakramento je prethodne noći slavio na gostovanju Finiksu sa 107:101. Pobeda u ovom meču za Kingse nije značila mnogo, pa je igra Skala Labisjea postala glavna tema (20, 211). Mladi košarkaš je meč završio sa 32 poena (11/15FG, 9/11FT) i 11 skokova za 29 minuta igre. Ubacio je prvih 15 poena svoje ekipe u završnih 12 minuta, a ukupno 21 u ovom delu igre.

Labisje je u NBA ligu stigao iz "radionice" Džona Kaliparija, koja je u orbitu lanisrala Demarkusa Kaznsa, Entonija Dejvisa, Nerlensa Noela i Karla-Entonija Taunsa. Međutim, životni put mladog igrača Kingsa je bio sve samo ne lak.

U stravičnom zemljotresu koji je pogodio Haiti 12. januara 2010. godine Labisje je bio zarobljen u ruševinama porodične kuće, zajedno sa majkom i mlađim bratom, čitava tri sata. Imali su sreću da se nađu u jedinoj sobi koja nije bila potpuno uništena, a sigurne smrti ih je spasio sto koji je zadržao zid da ne padne na njih. Otac, koji se u trenutku nesreće nalazio van kuće, čuo je pozive u pomoć ostalih članova svoje porodice i spas je stigao na vreme. Ovim zemljotresom je bilo pogođeno oko tri miliona ljudi na Haitiju. Broj žrtava se procenjuje na 100 do 160 hiljada!

Lična karta Ime i prezime: Skal Labisje Datum i mesto rođenja: 18. mart 1996. (Port-o-Prins, Haiti) Visina: 211 centimetara Pozicija: Krilni centar / Cantar Koledž: Kentaki (2015/16) Draft: 28. pik 2016. (Finiks) Klubovi: Sakramento (2016-)

Drama Skala Labisjea nije bila završena izvlačenjem iz ruševina. Prilikom rušenja kuće zadobio je povrede nogu. Dva meseca nakon toga nije mogao da hoda. Uglavnom je ležao u krevetu, ali su stvari krenule na bolje kada se oporavio.

Samo osam meseci nakon zemljotresa preselio se u Sjedinjene Američke Države, gde je želeo da nastavi svoj put ka ostvarivanju sna - igranju u NBA ligi. Njegova baza je bio Tenesi, a za početak je trebalo da savlada engleski jezik. Nakon toga je imao mnogo posla na terenu, jer u svojoj zemlji nije mnogo igrao organizovanu košarku. Sve je uspešno prebrodio i u poslednjoj godini u srednjoj školi je beležio 26 poena, 12 skokova i 4.5 blokada u proseku. Svi relevantni časopisi su ga svrstali među najveće talente, a to je značilo samo jedno - Kentaki.

U svojoj jedinoj godini među Vajldketsima mladi košarkaš je beležio 6.6 poena i 3.1 skokova za 16 minuta igre. Ipak, Labisje je neizbrušeni dijamant. Ima dobru motoriku, brze noge, sjajne fizičke predispozicije i dobru ruku za igrača visokog 211 centimetara. Dobro se služi sa obe ruke na niskom postu. Najvažnije od svega je to što može da unapredi sve elemente u svojoj igri. To nije promaklo Vlade Divcu, koji ga je izabrao sa 28. pozicije na prethodnom Draftu (pravo na ovog pika je dobio u razmeni sa Finiksom). Moglo bi da se ispostavi da je tako dobio premiju, jer je bilo gotovo neverovatno da Labisje ostane tako nisko.

Telo mladog košarkaša još uvek nije spremno za najviše domete u najjačoj ligi na svetu, ali je odlaskom Demarkusa Kaznsa dobio prostor da igra u tekućoj sezoni i na poslednjih nekoliko mečeva je nagovestio visoke domete. Ostaje utisak da je Divac za Kaznsa morao da dobije više, ali deluje da Kingsi za budućnost na visokim pozicijama ne bi trebalo da brinu. Labisje i Vili Tril Koli-Stajn (23, 213) su kompatibilni visoki igrači, a tu je i mladi Jorgos Papajanis (19, 216), 13. pik sa poslednjeg Drafta.

Od menadžmenta Kingsa se na predstojeem Draftu očekuje da pokušaju da izaberu plejmejkera za duge staze. Generacija koja dolazi je označena kao "klasa plejmejkera", pa se nadamo da će legedarni srpski centar uspeti da se "opere" nakon lošeg posla koji je napravo sa prvom zvezdom svoje ekipe.

(foto: Getty Images)

Srodni članci

Ostavi komentar

Blog

Zanimljivosti

Galerija

  • Media Day