(MVP BLOG) Košarkaš i glumac

Matija Nikolić Matija Nikolić
Petak, 02 Juni 2017 11:22
Facebook Facebook Google Pinterest

... i još ponešto.

Kroz istoriju NBA ligom je prodefilovalo blizu 4.000 košarkaša. Mnogi od njih imali su nesvakidašnje životne priče. Pionir Čak Konors je jedan od njih.

Kevin Džozef Alojzius "Čak" Konors je rođen 10. aprila 1921. u Bruklinu. Još u ranoj mladosti pokazao je da poseduje nesvakidašnji talenat za sport. Kao i većini klinaca tog vremena u Sjedinjenim Američkim Državama, bejzbol mu je bio omiljeni. Ali, interesovao se gotovo podjednako i za košarku i za američki fudbal. Nakon srednje škole čak 27 koledža nudilo mu je sportsku stipendiju, a imao je i ponude iz MLB-a. Odlučio se da pohađa Siton Hol. Na ovom univerzitetu sa mnogo uspeha igrao je dve godine bejzbol i košarku. Tokom Drugog svetskog rata dobrovoljno se prijavio u vojsku, ali nije učestvovao u bitkama. Četiri godine je proveo obučavajući tenkiste u američkim bazama. Uporedo sa službom povremeno je igrao profesionalno košarku u ABL za Ročester Rojalse (današnji Sakramento Kingsi).

Nakon okončanja vojnih dužnosti Konors je odlučio da se u potpunosti posveti sportu. Tokom leta 1946. osnovana je NBA liga (tada još uvek pod imenom BAA). Novooformljenom timu Boston Seltiksa nedostajao je centar pa su odlučili da angažuju upravo Konorsa. Debitantski meč Seltiksi su odigrali 5. novembra 1946. u legendarnom "Boston Gardenu" protiv Čikago Stagsa. Zanimljivo da je utakmica kasnila sat vremena zbog bizarnog razloga. Naime, tokom zagrevanja Konors se prilikom pokušaja zakucavanja snažno uhvatio za obruč i tom prilikom razbio tablu. Bio je to prvi zabeleženi slučaj od kada se u SAD igrala košarka. Boston je taj susret na kraju izgubio rezultatom 57:55. Čak je u toj sezoni na 49 mečeva prosečno ubacivao četiri poena, uz katastrofalan šut iz igre od svega 24 odsto realizacije. Seltiksi nisu uspeli da se plasiraju u doigravanje. Učinak od 22 pobede i 38 poraza nije bio dovoljan.

U narednoj takmičarskoj godini Konoros je kratko, na samo četiri utakmice, nosio zeleni dres. Odlučio je da košarku zameni bejzbolom i 1949. godine je postao član Bruklin Dodžersa, ekipe za koju je navijao od dečačkih dana. Za voljeni tim odigrao je tada samo jedan meč. Poslednji angažman u MLB-u imao je u uniformi Čikago Kabsa 1951. godine. Bejzbol je igrao i u nižim ligama braneći boje Montreal Rojalsa i Los Anđeles Endželsa. Interesantno je da je bio izabran i na NFL Draftu od strane Čikago Bersa, ali američki fudbal nikada profesionalno nije zaigrao.

Prelomni trenutak u životu Čaka Konorsa dogodio se 1952. godine. Igrao je bejzbol u Los Anđelesu, gde ga je zapazio jedan od producenata čuvenog "MGM" studija, inače veliki zaljubljenik u ovu igru. Ponudio je korpulentnom Konorsu manju ulogu policajca u filmu "Pet i Majk". Čak je shvatio da je njegova sportska karijera blizu kraja, a da u novoj profesiji može mnogo da postigne i usput zaradi više novca. Visok skoro dva metra, izrazito snažne građe i hladnog pogleda bio je idealan za uloge u kaubojcima, ratnim i krimi filmovima. Njegov dar za glumu prepoznali su i ugledni reditelji poput oskarovaca Vilijama Vajlera i Vinsentea Minelija. Partneri na velikom platnu bile su mu veličine poput Spensera Trejsija, Džona Vejna, Barta Lankastera, Gregorija Peka, Čarltona Henstona, Džejmsa Garnera, Ketrin Hepbern, Loren Bekol, Doris Dej... Trebalo bi istaći i da je u vesternu "The Devil's Backbone" sarađivao i sa legendom jugoslovenskog glumišta Bekimom Fehmijuom. Čak se u karijeri pojavio u preko 60 filmova. Ipak, najpoznatiji je po ulozi rančera Lukasa Mekkejna u izuzetno gledanoj televizijskoj seriji "The Rifleman", koja je snimana od 1958. do 1964. godine. Poznati NBA igrač Čak Person (rođen 1964. godine) dobio je ime upravo po Konorsu, jer su njegovi roditelji bili veliki zaljubljenici u ovu seriju. Nisu bili jedini.

Čak Konors je važio za simpatizera Republikanske stranke i često je bio pozivan na javne manifestacije za vreme mandata predsednika Ričarda Niksona, a 18. juna 1973. godine, za vreme Hladnog rata, u zvaničnu posetu SAD-u stigao je sovjetski lider Leonid Brežnjev. Tom prilikom organizovan je i prigodan skup u Kaliforniji na kome se među zvanicama našao i Čak. Brežnjev je u okupljenoj masi lako prepoznao visokog Konorsa, prišao mu je i rukovao se sa njim. Ispostavilo se da je i sovjetski vođa bio njegov veliki fan. Naime, "The Rifleman" je bila jedina američka serija koja se prikazivala u Sovjetskom Savezu. Dostigla je toliku popularnost među tamošnjim stanovništvom da ni njihov lider nije propuštao pustolovine Lukasa Mekkejna. Konors i Brežnjev su se brzo sprijateljili. Čak je nekoliko meseci kasnije posetio Brežnjeva u Moskvi, gde je dočekan kao velika zvezda. Među oduševlenima su bili i članovi sovjetkse košarkaške reprezentacije, sa kojima je Konors odradio jedan trening. O čitavom tom događaju snimljen je dokumentarac. Nažalost, kada je Brežnjev 10. novembra 1982. preminuo Konors nije dobio dozvolu Vlade SAD da prisustvuje njegovoj sahrani. Na čelu države u tom trenutku bio je Čakov bivši kolega glumac i prijatelj Ronald Regan.

Takođe 10. novembra, ali 10 godina kasnije, Čak Konors je izgubio bitku sa rakom pluća. Pušio je dnevno po tri kutije cigareta i tokom perioda kada se profesionalno bavio sportom. Poslednje godine života uglavnom je provodio pišući poeziju. Sahranjen je u Los Anđelesu, a na njegovom spomeniku nalazi se slika Lukasa Mekkejna, kao i grbovi timova za koje je nastupao: Bruklin Dožersa, Čikago Kabsa i Boston Seltiksa. Iza sebe je ostavio četiri sina, koja je dobio u prvom od svoja tri braka.

(foto: Getty Images)

Srodni članci

Ostavi komentar

Blog

Zanimljivosti

Galerija

  • Partizan mt:s - Crvena zvezda Telekom