Džavon Dejvis za MVP: Teodosića niko ne može da zaustavi

sreda, 09 novembar 2016 11:12     Autor: 
Košarkaš Napretka je govorio za naš portal.

Jedna od karakteristika Prve muške lige Srbije ove sezone, u odnosu na neke prethodne, je broj stranaca koji u njoj nastupaju. U 14 klubova trenutno igra sedam stranih državljanja, a broj je veći kada se uračunaju i neki igrači sa dvojnim državljanstvom. Jedan od onih koji se dobro snašao u domaćoj ligi je Džavon Dejvis, plejmejker kruševačkog Napretka. U dosadašnjih pet kola prosečno je beležio nešto manje od 13 poena i pet asistencija po meču i bitna je karika u timu Olivera Popovića.

Dejvis je pristao da čitaoce "MVP portala" upozna sa svojim dosadašnjim dostignućima, kao i sa nekim stvarima koje se tiču privatnog života. Dolazi iz sportske porodice i košarka deluje kao njegov logičan izbor.

Lična karta Ime i prezime: Džavon Dejvis Datum i mesto rođenja: 1. avgust 1989. (Fejetvil, Severna Karolina) Visina: 185 centimetara Pozicija: plejmejker Koledž: Lenor-Rajn (2007-2010), Klaflin (2010/11) Draft: nije izabran 2011. Klubovi: FUS Rabat (2012/13), Kupspor (2013/14), Kolin (2014/15), Ibar Rožaje (2015/16), MARSO (2015/16), Napredak Rubin (2016-)

"Dok sam odrastao bio sam jako dobar u mnogo sportova i mogao sam profesionalno da se bavim bilom kojim od njih. Moj otac je igrao profesionalnu američku ligu u bejzbolu (MLB) četiri godine, tako da sam imao u sebi to što je potrebno za bavljenje sportom. Košarka je bila moja najveća ljubav, pa sam tu bio najuporniji. Završio sam srednju školu kao jedan od 60 najboljih plejmejkera u klasi 2007", počeo je Dejvis razgovor za naš portal.

U Americi je imao priliku da igra protiv današnjih NBA asova.

"Igrao sam protiv mnogih sadašnjih i bivših NBA igrača. Pošto sam iz Severne Karoline, koja je napoznatija košarkaška zemlja, bio sam u mogućnosti da viđam mnoštvo velikih imena svake godine. Igrao sam sa ili protiv imena kao što su: Demar Derozen, Nik Jang, Rejmond Felton, Džeret Džek, Džamario Mun, Glen Rajs, Kevin Lav, Brendon Dženings, Derik Rouz, Erik Gordon, O Džej Mejo, Blejk Grifin, Stef Kari, Bo Mekejleb i mnogih drugih momaka koji su na visokom nivou preko okeana. Lista je dugačka zato što je veliki broj nas iz generacije '07 u isto vreme bio u istom krugu u srednjoj školi ili na koledžu. Takođe smo igrali zajedno i preko leta."

Kako je došlo do saradnje sa Napretkom?

"Došao sam u Napredak tako što me je moj agent, koji mi je u isto vreme i dobar prijaltelj, Nikola Stanić iz agencije "IBC Scout" povezao sa trenerom koji me je želeo u svom timu. Osetio sam da je to prava prilika za mene da najzad imam dobrog trenera koji želi da sarađujemo."

Napredak je dobro otvorio novu sezonu. Sa tri pobede iz pet kola se nalazi u gornjem delu tabele i jedan je od favorita iz senke za visok plasman.

"U ovom trenutku mislim da možemo da budemo iznenađenje u ligi, jer od kad sam došao sve smo bolji i bolji. Na nama je da se ne zadovoljimo postojećim stanjem, već da damo sve od sebe, više nego što mislimo da možemo. Imamo jako dobrog trenera, koga poštujem i želim da budem najbolji plejmejker koga je do sada imao. Imam nameru da sa ovim klubom postignem rezultate kakve on do sada nije imao."

Osećate li pritisak kao strani igrač? U našoj zemlji se od stranaca očekuje da primetno budu kvalitetniji od ostatka ekipe.

"Ne, trudim se da radim napornije i više od većine ljudi koje poznajem tokom perioda van sezone. Tokom treninga se spremam za veliki broj situacija koje bi mogle da se dogogode na terenu tako da ne osećam pritisak, bez obzira u kakvoj se situaciji nađem."

Džavon Dejvis se u Kruševcu dobro oseća.

"Sviđa mi se ovde! Mali, veoma kvalitetan grad. Nisam fokusiran na to koliko bih mogao da se zabavim van terena, već mi je bitno koliko mogu da učinim dok sam na parketu. Niko se ne zabavlja ako gubi ili igra loše. Moji saigrači organizuju slobodno vreme, družimo se i gledamo evropske lige."

Da li ste naučili naš jezik, pošto ste jedno vreme igrali i u Crnoj Gori.

"Da! (smeh) Naučio sam neke dobre, jednostavne reči i fraze u Crnoj Gori prošle sezone. Nešto sam nadogradio kada sam došao ovde. Naročito košarkaške termine. Mogu sa sigurnošću da kažem da mi često nije potreban prevod kada trener priča o nečemu."

Igrali ste u brojnim evropskim i svetskim ligama (Češka, Maroko, Egipat, Nemačka, Crna Gora, Mađarska...). Da li možete da uporedite kvalitet srpske lige u odnosu na te sredine? Takođe i organizaciju, budžete klubova?

"Svaka liga je posebna priča, ali je nivo igre drugačiji samo u takmičenjima koja imaju više loših nego dobrih ekipa, gde svake godine isti tim osvaj titulu."

Dejvis je dobro upoznat sa košarkom u Srbiji, njenim igračima i koliko ona znači narodu na ovim prostorima.

"Znao sam za dosta srpskih igrača pre nego što sam došao ovde. Verovatno je uobičajen odgovor, ali sviđa mi se Teodosić. Paklen je plejmejker i niko ne može da ga zaustavi osim njega samog."

Dejvis prati i NBA ligu, najviše voli tim Grega Popoviča.

"Kada bih mogao da biram tim, bili bi to Spursi. Prvenstveno zbog odbrane i zato što im nije bitno protiv koga igraju. Samo žele da to bude najgora utakmica za protivnika i žive za tim. Tu se prepoznajem kao plejmejker koji može da poentira, ali koji voli da igra odbranu. Omiljeni igrač mi je Lebron Džejms, ali u protekle dve sezone, mogu da kažem, i Rasel Vestruk pre njega. Vestbruk ne pauzira nijedno veče, što je jako neobično za NBA igrače, jer ima puno utakmica. Bez obzira da li igraju sa dobrim ili lošim timom, on igra maksimalno."

Osim najbogatijih srpskih klubova koji igraju ili su igrali Jadransku ligu, u domaćem takmičenju nemamo previše iskustva sa stranim igračima. U situaciji kada najtalentovanij srpski igrači iz države odlaze kao deca, kada je kvalitet kadeta i juniora skoncentrisan u par timova, a veliki broj košarkaša igra i po slabim ligama za male, ali sigurne plate, strance u domaćoj ligi možda ne bi trebalo da gledamo kao konkurenciju srpskim košarkašima, nego kao one koji će doprineti kvalitetu ekipe. Na timovima je da pronađu takve, a ne one druge. Džavon Dejvis je, za sada, na dobrom putu da ostavi trag u srpskoj košarci. Vreme će pokazati da li će tako i da bude.

(foto: IBC Scout)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

white_star.png

Najnovije poruke na forumu

white_important.png

Anketa

MVP NBA lige je?

Rasel Vestbruk - 31.6%
Džejms Harden - 26.3%
Kavaj Lenard - 31.6%
Nijedan od ponuđenih - 10.5%
Glasanje za ovu anketu je zavrseno

Najnovije teme na forumu

Copyright by mvp.rs