Mitar Ašćerić za MVP: Moći ćemo u ABA ligu

Đorđe Miljanić
Sreda, 15 Februar 2017 11:26
Facebook Facebook Google Pinterest

Trener Dunava iz Starih Banovaca je pričao o uspeh njegovog kluba u ovoj sezoni.

Nema dileme da je Dunav najprijatnije iznenađenje u Prvoj muškoj ligi Srbije. Klub iz Starih Banovaca je prešao ogroman put kako bi stigao do najkvalitetnijeg domaćeg šampionata, a taj put je počeo čak iz četvrtog ranga takmičenja. Iz godine u godinu tim je napredovao i sada je, ni manje ni više, nadomak Superlige Srbije. Uz to se plasirao na "Kup Radivoja Koraća", gde će odmeriti snage sa Partizanom!

Čitava situacija sa Dunavom je pozitivna i odiše optimizmom. Klub, na čelu sa braćom Zoranom i Miroslavom Vezmarom, odlično radi i ima podršku kakvoj bi pozavideli i mnogi bogatiji klubovi, od navijača pa do lokalne samouprave. Zato smo se odlučili da kontaktiramo trenera Starobanovčana, Mitra Ašćerića, da sa nama i našim čitaocima podeli impresije.

Da li ste se pred početak sezone nadali da možete da napravite ovakav uspeh? 

"Iskreno nismo. Nama je cilj bio da ostanemo u Ligi i da budemo stabilan prvoligaš."

Trenutno zauzimate peto mesto u Mozzart Košarkaškoj ligi Srbije. Kakve su vam šanse da se plasirate u Superligu?

"Iz ove perspektive imamo lepu priliku da se plasiramo u Superligu. Imamo korektan raspored do kraja. Sve ekipe sa kojima igramo nisu nepobedive, možemo sa svima da igramo i mislim da imamo lepu priliku."

U slučaju da uspete, da li planirate da se dodatno pojačate?

"Mislim da ne bi nešto puno menjali u igračkom kadru. Igrači koji bi dogurali do Superlige bi igrali i stekli samopouzdanje. To bi za njih bilo jedno novo iskustvo."

Žreb je odredio da se u "Kupu Radivoja Koraća" sastanete sa najtrofejnijim srpskim klubom. Da li ste zadovoljni?

"Jesam. Želeo sam da dobijemo Zvezdu ili Partizan. Ovo je jedna velika stvar za klub i za sve igrače tako da bi bilo lepo da, kada već igramo u "Kupu Radivoja Koraća", igramo protiv naših najboljih klubova."

Kakve su vam šanse protiv Partizana? Imate li nekakav plan kako da ga porazite?

"Naravno. Imamo plan, ali ne znam da li će to biti dovoljno. Partizan je stvarno jaka ekipa koja igra odličnu košarku. Mi ćemo pokušati da odigramo najbolje što možemo."

Koliko Vam znači plasman na Kup u Nišu?

"Mnogo nam znači. To je jedna velika reklama za klub i za igrače našeg kluba i za stručni štab... Ovako smo pokazali da znamo da igramo košarku i da nešto vredimo, tako da je to jedna velika stvar za nas."

S obzirom da imate i drugi posao pored trenerskog, kako uspevate da ih uklopite?

"Uspevam. Imam pomoćnike, Iliju Markovića i Vuka Stanimirovića, koji odrade deo prepodnevih treninga, ja sam ugalvnom na onim večernjim, naravno zajedno sa njih dvojicom. Može sve to da se postigne. Ako nešto želite onda to sigurno nije problem."

Kakva je situacija sa Vašom trenerskom licencom?

"Vodim se kao službeni predstavnik kluba. Nadam se da ću uskoro da završim tu licencu i školovanje i da će sve biti u redu." 

Najbolji košarkaš Dunava, Lazar Zorčić, trenira tri puta nedeljno. Da li biste voleli kada bi više trenirao?

"On sad trenira četiri puta nedeljno (smeh). To je bitna promena kod njega, ali mislim da i on zbog svojih obaveza i posla ne moze više da trenira. Radi teretanu kada mu to vreme dozvoli kako bi bio fizički spreman, ali svaki trener bi želeo više da ga ima na treninzima. Ali, ja ga stvarno razumem što zbog obaveza i posla trenira ovoliko koliko trenira."

Klub je aktivan i na zvaničnoj veb stranici i na društvenim mrežama. Kako komentarišete to?

"U našem klubu ima desetak entuzijasta koji zaista vole košarku i koji rade bez finansijske nadoknade. To je jedno lepo društvo koje se lako dopunjava i koje odlično sarađuje. Svako odrađuje svoj deo posla i to za sada dobro funkcioniše."

Koji je ključ uspeha?

"Ključ uspeha je krenuo možda i ranije, par godina unazad kada smo okupili ovu ekipu. Odnosno veći deo ove ekipe, koja je ekipa, da kažemo, lokalnog karaktera. Mi smo ekipa koja se dobro poznaje i privatno i na terenu. Dodavanjem pojedinih momaka "sa strane" uspeli smo da ih uklopimo u taj neki sistem rada, treninga i utakmica. Mislim da je dobar odnos između njih i zdrava sredina gde nema nikakvih problema ni po pitanju stipendija, organizacije, utakmica, odlazaka, dolazaka, treninga recept za uspeh."

Da li i šta govorite svojim igračima pred utakmice?

"Naravno, tražim od njih da u svaku utakmicu uđu maksimalno motivisani i spremni. Stvari koje im govorim su uglavnom vezane za utakmicu i protivnika, ništa posebno. Jer, kada imamo pravi pristup pokazali smo da možemo da igramo sa svakom ekipom."

Kakva atmosfera vlada u ekipi?

"Atmosfera mi deluje kao da oni nisu stvarno svesni šta su napravili i uradili. Ali, kako se utakmice pomeraju i kako se sve bliži kraju mislim da su sve svesniji i zadovoljniji time."

Da li možete da održite nivo dobrih igara do kraja sezone?

"Nadam se da možemo. Moji igrači kada osete da mogu da pobeđuju i kada vide to neko "svetlo na kraju tunela", a to je Superliga, da će iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje i bolje i da će to biti jedan dobar kraj."

Kada ste već ovoliko dogurali, koliki je limit Dunava? Da li možete da napravite još neki iskorak?

"Možda čak i možemo, ali to sada nije realno. Prvo da dobijemo neku stabilnost u ovoj Košarkaskoj ligi Srbije, pa ćemo onda videti za otprilike nekih godinu dana da li zaista vredimo i da vidimo da napravimo takvu ekipu i takav tim koji će moći da kuca na vrata Jadranske lige." 

U slučaju da ekipa izbori plasman u ABA ligu, da li će biti finansijski dovoljno stabilna da je igra?

"Ja mislim da ćemo moći. Imamo dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i zaista mislim da bi i njima bila to dobra reklama i stvar da jedna naša ekipa igra ABA ligu."

Dunav je poznat i po velikoj podršci navijača. Kako to komentarišete?

"Zaista su svi presrećni zbog ovih rezultata. Bukvalno već od Treće lige pa nadalje imali smo odličnu podršku navijača i na domaćem terenu i na gostovanjima. Evo, na primer, u Niš će otići preko 300 naših navijača. Vlada zaista velko interesovanje za utakmicu sa Partizanom. Uspeli smo da kupimo 250 karata od Košarkaskog saveza. Naša opština je platila i prevoz i karte i zaista su ljudi zainteresovani da odu i da pogledaju te utakmice. Čak ih ima i na utakmicama u Beoradu i oni čine 70 odsto publike. Našim navijačima nije teško da odu i u Kruševac i u Vršac... Zaista imamo lepu podršku od njih i zaista im se zahvaljujem na tome."

Da li poznajete ljude koji posećuju vaše utakmice?

"Neke ljude naravno da poznajem, a neke sam upoznao kroz te njihove dolaske na utakmice."

(foto: KK Dunav)

Srodni članci

Ostavi komentar

Blog

Zanimljivosti

Galerija

  • Radnički Kragujevac - Loima Bizons