Adam Mirković za MVP: U Francuskoj nije kao ovde

ponedeljak, 03 jul 2017 12:55     Autor: 
Košarkaš Tamiša je za naš sajt pričao o svojim iskustvima u karijeri.

Igrači iz Mozzart Košarkaške lige Srbije su često odlični sagovornici. Činjenica je da imaju mnogo iskustva i da su igrajući košarku u Srbiji svašta proživeli. Većina je imala trnovit put do uspeha, a često se desi da se mnogo uloženog ni na koji način ne vrati. Jednostavno, put košarkaša u Srbiji je neizvestan, pa veliki broj njih maltene jedva čeka da se odseli i igra u boljim uslovima. Sličnu situaciju je imao Adam Mirković, član Tamiša, koji je preko Gornjeg Milanovca, Kragujevca i Jagodine došao i do švajcarskih i francuskih nižih liga. On je sa nama podelio svoju priču, koja je više nego poučna.

Lična karta Ime i prezime: Adam Mirković Datum i mesto rođenja: 13. novembar 1991. (Gornji Milanovac, Jugoslavija) Visina: 202 centimetra Pozicija: Krilo / Krilni centar Klubovi: Takovo, Radnički Kragujevac 034, Jagodina, Arau, Garon Basket, Tamiš

Za početak, zanimalo nas je šta se desilo sa Tamišem u prethodnoj sezoni KLS-a? Imali ste samopouzdanja, igrali ste dobro, ali niste mogli da se domognete Mozzart Superlige Srbije. 

"Desilo se to da su se povrede nizale jedna za drugom i to sve kod igrača koji nose našu igru. Baš nismo imali sreće. Čak se dešavalo da imamo problem i na treninzima, da nas nema dovoljno. Naravno, to se odrazilo na našu igru. Moje mišljenje je da je sve krenulo nizbrdo od Dunava, pošto smo od njega izgubili i kod kuće i na strani. Prvi poraz od Dunava se dogodio na početku sezone, kada je trebalo da napravimo niz pobeda. Ispostavilo se da je to direktno uticalo da ne odemo na "Kup Radivoja Koraća". Uspeli smo da zabeležimo i neke bitne pobede, ali je u drugom delu sezone došao poraz od Dunava odakle je opet krenulo sve nizbrdo." 

Iako Vaš tim nije došao do zacrtanog cilja, deluje da ste, individualno gledano, imali veoma dobru sezonu.

"Mislim da je bila korektna. Smatram da uvek može i bolje, ali generalno nisam nezadovoljan. Mislim da sam se kao "četvorka" sasvim solidno snašao na krilnoj poziciji. Trener me je fino iskoristio na tom mestu. Naravno, igrao sam i krilnog centra u pojedinim postavkama. Korektna mi je bila i statistika, koja nije bila nešto fantastična, ali je bila dobra. Samo ostaje taj žal što nismo produžili sezonu Superligom."

Da li ćete ostati u Pančevu ili imate neku ponudu iz inostranstva?

"To je baš sada aktuelna tema. Ne zna se još ništa, jer i klub čeka da vidi kako će i šta će za narednu sezonu. Moji utisci su takvi da nema razloga da ne ostanem. Ako budem ostajao u Srbiji 99 odsto ću igrati za Tamiš, jer sam, što se tiče uslova, stvarno bio zadovoljan. Oni su svoj deo dogovora ispoštovali, a ja računam i da sam ja svoj deo. Ako ne bude bila neka unosna ponuda za inostranstvo, što, znate i sami, igrači samo čekaju."

Mnogi košarkaši u Srbiji imaju problem što nema ko da ih zastupa, već angažman pronalaze preko preporuka ili sami. Vi niste u takvoj situaciji.

FON"To je interesantna priča. Kada sam ga upisao pričao sam sa asistentom i iskrsla je priča o košarci. Njegov brat vodi žensku ekipu, pa me je on povezao sa muškom. Tačno se poklopio i jedan međunarnodni turnir u Valensiji, koji je došao odmah po završetku sezone u KLS. Bilo je super, pogotovo što smo ga osvojili. Kasnije smo osvojili i Univerzitetsku ligu ovde. Trofeji svaku priču učine lepšom."

"Da, ali je kod mene specifična situacija, jer moja agencija zastupa samo za područje Francuske. Tako da, ako bih tamo išao oni bi posredovali. Za druge zemlje računam na neke druge menadžere, ali sa njima nemam potpisano ništa. Dobijao sam ponude preko leta, ali uvek vagam da li se isplati ili ne. Imao sam čak i zanimljivu ponudu iz Francuske i Katara u toku same sezone. Ali, mi smo još uvek bili u igri za Superligu, plus sa Tamišom se potpisuju samo zatvoreni ugovori, pa nisam bio u mogućnosti da napustim klub."

Uporedo sa košarkom studirate na Fakultetu organizacionih nauka. Kako uklapate sve obaveze? 

"Uklapam nekako. Tokom sezone sam propustio nekoliko predavanja, zato sada idem malo više. Ja sam na masteru, gde su malo manje obaveze, prilagođene ljudima koji rade. I moje bavljenje košarkom je vid zaposlenosti. Sa druge strane, ni klub nikada nije pravio problem da ne može da se ode kada je u pitanju ispit, pa su mi izlazili u susret kada je morao neki trening da se propusti."

Vratimo se unazad, na Vaše početke. Zbog čega ste počeli da trenirate košarku?

"Počeo sam sa možda nekih devet ili 10 godina. Preko puta kuće je bilo igralište osnovne škole, gde su stariji brat i njegovi drugari non-stop igrali basket. Naravno, kao mlađi sam uvek želeo da budem tu sa njima, ali nisam mogao zbog prevelike razlike u godinama. Fizički nisam nikako mogao da odgovorim. Ali, to mi je bila samo motivacija da počnem da treniram, a kasnije sam čak i izborio priliku da sa njima igram basket. Zatim sam srednju školu upisao u Kragujevcu, gde sam nastupao za Radnički u mlađim kategorijama. Poprilično rano su me uvrstili u prvi tim. Naravno, bio sam premlad da igram, ali mi je značilo što sam trenirao sa starijima. Kasnije su došli Svislajonsi, preuzeli su ime Radničkog, nas na neki način pustili niz vodu, što je kasnije za posledicu imalo da se isti takmiči u Trećoj ligi."

Sve to sa Svislajnosima i Radničkim se dogodilo brzo i iznenada. Kako je to uticalo na Vas?

"Dvorac" u Švajcarskoj"U Švajcarskoj je sve striktno. Dobio sam stan kao NBA zvezda. Od 300 kvadrata. Sa pet ili šest spavaćih soba, dva kupatila, tri terase... Kada se probudim noću dok stignem do toaleta razbudim se koliko je daleko (smeh)."

"Bila je neka priča da je nas trojica talentovanih trebalo da ostanemo uz taj drugi Radnički, možda na nekoj pozajmici, ali do toga nije došlo. Dovodili su druge talente, strance..."

Sa samo 14 godina ste napustili rodni grad i roditelje. Da li Vam je bilo teško?

"Bilo je u neku ruku teško, ali mislim da je to bio pravi potez, jer sam se osamostalio kao ličnost. Na kraju krajeva, Kragujevac nije mnogo udaljen od Gornjeg Milanovca, pa su moji mogli da dođu kod mene, a i ja kod njih. Lakše mi je bilo i zbog činjenice da mi je brat studirao u Kragujevcu, pa sam imao njegovu podršku tamo."

Pravu košarkašku afirmaciju ste doživeli kada ste otišli u Jagodinu...

"Jagodina je klub u kome sam proigrao. Tada smo se takmičili u B ligi. Nažalost, imao sam neku povredu, bio sam operisan, ali sam se vratio na polusezoni i igrao dobro. Ušli smo u Prvu ligu i automatski je usledilo produženje saradnje. Brzo je došlo do finansijskih problema, što je prouzrokovalo ispadanje. Ali, nismo se lako predavali, pa smo već u sledećoj sezoni uspeli da se vratimo u Prvu ligu."

Da li su Vam teže padali fudbalski ili košarkaški treninzi kod Vojkana Benčića?

"(smeh) Boga mi, mislim da je možda veća borba bila na nekim fudbalskim utakmicama. Benča je zaista poseban trener. Sa njim smo i ostvarili ulazak u KLS, ali je on kasnije dobio nešto unosniju ponudu iz Tunisa, pa je otišao. Sigurno je da je on mnogo doprineo mom košarkaškom, ali i fudbalskom razvoju (smeh)."

Usledio je poziv u Švajcarsku, u ekipu Arau...

"Ta saradnja se dogodila sasvim iznenada, preko jednog menadžera koji me je preporučio na prijateljskoj osnovi. Kada sam otišao tamo ekipa je igrala plej of. Završila je kao četvrta u drugoj ligi i kroz baraž se borila za plasman u elitni rang. Klub je jedva izborio doigravanje, ali uspeo sam da im pomognem i u generalnom plasmanu smo izborili prvo mesto i plasman u prvu ligu. Ali, iskrsao je problem, jer je i ženska sekcija kluba napravila identičan uspeh. Obe ekipe nisu mogle da se plasiraju, pa su Švajcarci počeli da vagaju, nakon čega su odlučili da bi žene trebalo da odu dalje. Kako je muški tim odbio da se plasira dalje, bio je kažnjen i izbačen u treću ligu. Zbog toga sam i napustio Švajcarsku, jer se klubu nije isplatilo da plaća stranca u tako niskom rangu takmičenja."

Reno "kec""Kad sam otišao u Francusku dali su mi prvog Renoa "jedan". Onog najstarijeg. U ugovoru je pisalo da imam korišćenje automobila, pa kada sam potpisivao nisam imao takva kola u vidu (smeh). Ali, ubrzo su ga zamenili boljim, tako da je posle bilo sve u redu (smeh). Stvarno smo smešno izgledali  saigrač i ja sa po dva metra visine u tako malom autu (smeh)."

Kao da Vam se inostranstvo osladilo. Zatim ste prešli u Francusku, u ekipu pod imenom Garon Basket.

"Posle te epizode u Švajcarskoj potpisao sam ugovor sa agencijom koja pokriva područje Francuske i oni su mi našli sledeći angažman u četvrtoj ligi te države. Ona je po kvalitetu otprilike kao naša prva ili druga liga, pre svega zbog činjenice što uglavnom dovode atletski dominantne igrače. Doduše, ljudi sa Balkana se sve češće odlučuju da igraju baš tamo."

Da li ste imali problem da se naviknete na tamošnju košarku?

"U početku mi je bilo teško da se naviknem na takav stil košarke. Kod nas je uglavnom zastupljena taktika, dok u Francuskoj to nije na prvom mestu. Glavnu ulogu igraju brzina, šut i fizičke predispozicije. Takođe mi je trebalo vremena da se naviknem na sudijski kriterijum. Kada sam video kakve su sudije u tim ligama shvatio sam da su naše zaista vrhunske (smeh). Posle vremena privikavanja uspeo sam da se ustalim u petorci i proigrao sam, što bi se reklo. Iako sam se pred kraj sezone nešto povredio, do kraja sam ostao uz klub. Tamo nije kao ovde ili u našem okruženju, da te odmah oteraju kada se povrediš. Tamo si zaštićen i normalno si uz ekipu dok se oporavljaš."

Da li biste se vratili tamo?

"Iskreno, bih. Zašto da ne? Lepo je iskustvo. Naravno, težio bih sada višem rangu, jer sam siguran da mogu. Ali, videćemo tokom leta šta će biti."

Sa kime biste se Vi uporedili sa stilom igre? Nas podsećate na Nikolu Kalinića.

"(smeh)Sa Kalinićem? Možda ste u pravu. S tim što on igra malo bolje odbranu (smeh). Slažem se da smo fizički skoro identični i pokrivamo iste pozicije. Tako da, složio bih se sa poređenjem."

(foto: Adam Mirković / privatna galerija)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

white_star.png

Najnovije poruke na forumu

white_important.png

Anketa

MVP NBA lige je?

Rasel Vestbruk - 31.6%
Džejms Harden - 26.3%
Kavaj Lenard - 31.6%
Nijedan od ponuđenih - 10.5%
Glasanje za ovu anketu je zavrseno

Najnovije teme na forumu

Copyright by mvp.rs