Mladen Jeremić za MVP: To se ne zaboravlja

Đorđe StanojčićĐorđe Stanojčić Sreda, 02 Avgust 2017 09:50 Facebook Facebook Google Pinterest

Iskusni bek je govorio za naš portal.

Mladen Jeremić za MVP: To se ne zaboravlja

Stef Kari danas dominira NBA ligom, po mnogima je njen najbolji igrač. Njegov stil igre mnoge oduševljava, a rivale izluđuje zbog nemogućnosti da ga sačuvaju. Ne tako davno ovu NBA zvezdu je u finalu Svetskog prvenstva za juniore 2007. godine, odigranom u Novom Sadu, do ludila dovodio jedan srpski bek. Mladen Jeremić je jedini u tom finalu odirao svih 40 minuta i to perfektno. Sa 24 poena je predvodio srpski tim do titule svetskog šampiona.

I deset godina kasnije prva tema za razgovor sa danas već prekaljenim bekom je pomenuto finale u Novom Sadu.

"Iako je prošlo 10 godina o tome vrlo često govorim sa ljudima. Verovatno zato što se prvenstvo održavalo u našoj zemlji, bilo je više medijski propraćeno, pa je svima ostalo u sećanju", skromno je počeo Jeremić, a zatim se podsetio detalja:

"Čitav turnir sam odigrao na visokom nivou, ne samo finalnu utakmicu. Pobedili smo Ameriku u prepunom "Spensu", neopisiva atmosfera, osećaj, emocije. Nešto što se ne zaboravlja! Mada, moram da priznam... Da određeni igrači nisu imali problema sa povredama pitanje je kakva bi moja uloga bila u svemu tome. U svakom slučaju, na kraju se sve lepo završilo."

Lična karta Ime i prezime: Mladen Jeremić Datum i mesto rođenja: 9. januar 1988. (Loznica, Jugoslavija) Visina: 198 centimetara Pozicija: Bek Klubovi: Borac Čačak (2006/07), FMP (2007-2010), Hemofarm (2010-2012), Ređo Emilija (2012/13), Bukaneros de La Guaira (2014), Igokea (2014), Metalac (2015), Vršac (2015/16), Temišvar (2016-)

Put do svetskog zlata je krenuo iz Loznice, gde je 1997. godine Mladen napravio prve košarkaške korake.

"Košarku sam počeo da treniram kao desetogodišnjak u KK Loznica, kod trenera Nikole Rakića. On me je trenirao sve do 14. godine i odlaska u FMP. Kao mali sam trenirao fudbal, dok je moj brat u to vreme igrao košarku. Uz njega sam zavoleo igru pod obrućima i naučio neke prve korake. Nedugo posle toga sam odlučio da počnem da treniram."

Nakon četiri godine rada klub iz Železnika je prepoznao talenat mladog šutera i doveo ga je u svoje redove.

"Od odlaska u FMP sve je nekako išlo svojim tokom. To je jedan sistem u kome mladi igrači imaju sve uslove za napredak. Slobodan Klipa je trener koji je na mene imao najveći košarkaški uticaj. Skoro sve što znam naučio sam od njega. Sa 18 godina, kao i mnogi pre mene, otišao sam na "kaljenje" u Borac. Bilo je to veliko iskustvo. Posle toga sam proveo četiri sezone u prvom timu FMP-a. O njima mogu da kažem da su mi bile turbulentne i jako teške... Zadržao bih se na tome", ostao je zagonetan Jeremić.

Po završetku saradnje sa ekipom iz Železnika prešao je u Vršac, za koji ga vežu lepe uspomene.

"U Hemofarm sam, nažalost, došao u momentu kada se već polako osećalo da dolazi kraj tom klubu. Iako je bilo finansijskih poteškoća, bio je to najlepši period u mojoj karijeri."

Usledio je prvi odlazak u inostranstvo, a početna destinacija bila je Italija.

"Prvo međunarodno iskustvo bila je italijanska liga i Ređo Emilija. Ekipno smo napravili lep rezultat, ali lično se nisam snašao kako sam želeo. Individualno sam odigrao korektnu sezonu, ali je lični utisak da sam mogao i morao više."

Usledila je ne samo promena ekipe, već i kontinenta i odlazak u egzotičnu zemlju.

"Dugo po završetku sezone nisam mogao da pronađem tim, čak do januara, kada je stigla ponuda iz Venecuele. U tom momentu mi je bilo bitno samo da zaigram, pa sam prihvatio tu selidbu, pod, moram da priznam, dobrim finansijskim uslovima. Na kraju je to ispalo jako lepo košarkaško i životno iskustvo. Upoznao sam drugačiju kulturu, doživeo taj čuveni južnoamerički mentalitet. Nijednog momenta nisam zažalio što sam otišao tamo."

Povratak u ABA ligu nije prošao onako kako je očekivao. Očekivalo se da će biti veliko pojačanje za Igokeu, ali...

"Ne vežu me baš lepe uspomene na taj deo karijere proveden u Igokei. Te sezone sam igrao i Superligu u Metalcu. To je bilo bolje, napravili smo dobar rezulat. Završili smo kao trećeplasirani, iza Zvezde i Partizana. Doživeo sam dosta lepih trenutaka za dva meseca, koliko sam proveo tamo."

Jeremić se potom preselio u Rumuniju, zemlju u kojoj upravo igrači iz Srbije prave razliku i povećavaju popularnost ovom sportu.

"Rumunija je bila pun pogodak u karijeri. Potpuno sam se košarkaški rehabilitovao. Već dve sezone igram na jako viskom nivou. Liga poseduje određeni kvalitet i iz godine u godinu on raste. Dosta ulažu u sport, ne samo u košarku... Par ekipa ima ozbiljne budžete i dovode se dobri strani igrači. Dosta ih je sa naših prostora koji su već godinama tamo. Sve u svemu, mislim da sam doneo dobru odluku."

Usledila je i potvrda ovih reči.

"I sledeće sezone ću igrati u Temišvaru. Stekao sam neki status i za sada mi je kako treba. Ako me zdravlje posluži, planiram da igram još dosta godina. Nekih zacrtanih ciljeva nemam, jer se nikada ne zna šta donosi sutra", završio je priču za naš portal iskusni bek.

(foto: BC Timisoara)

Srodni članci

Ostavi komentar

Blog

Zanimljivosti