"Evroliga je pljačkaška organizacija!"

Đorđe Miljanić
Četvrtak, 01 Juni 2017 13:52
Facebook Facebook Google Pinterest

Oštre reči predsednika turskog kluba.

Bešiktaš ove sezone pravi sjajne rezultate, iako je verovatno prerano završio takmičenje u FIBA Ligi šampiona, jer je bio glavni favorit za osvajanje. Ono što se piše je da je crno-beli tim završio domaće ligaško takmičenje na drugom mestu, ispred recimo TOP 8 evropske ekipe, Anadolu Efesa. Trenutno je u toku serija između baš ova dva tima i Bešiktaš vodi sa 1-0.

Uprkos dobrim rezultatima, Bešiktaš neće igrati u Evroligi sledeće godine. Turska će imati dva predstavnika, Efes i Fenerbahče. Takođe, Evroligina politika je vrlo čudne prirode i uglavnom su ekipe sa velikim finansijskim sredstvima povlašćene. Tako je recimo Darušafaka prethodne sezone dobila priliku, iako je pretprošle takmičenje u ligi Turske završila u četvrtfinalu ispavši od Gazijantepa! 

Sve ovo je dalo povod predsedniku Bešiktaša, Fikretu Ormanu, da ospe paljbu po Evroligi i to uživo na turskoj televiziji:

"Ja sam protiv Evrolige. Reći ću otvoreno, vidim je kao pljačkašku organizaciju. Ne bi trebalo da šaljemo nijedan klub tamo.", rekao je on, a potom nastavio:

"Tu je španska kompanija koja je napravila ovaj poduhvat nazvan EVroliga. Oni su dali minorno učešće klubovima. Ko je glavni akcionar? Ta španska kompanija. Da li je federacija? Ne. To je samo kompanija! I oni dobijaju ove turske sponzore. Devet različitih sponzora. Oni kažu: "Ako daju više novca, pustićemo Doguš ove godine". Sledeće godine: "Još para, molim". Ko poseduje tevelizijska prava? Ta kompanija. Ko dobija novac od sponzora? Ta kompanija. A, ko plaća putovanja klubova i ostale troškove? Klub plaća za njih! To nije organizacija kao Liga šampiona ili Evropa liga u fudbalu. Ne postoji pravi prihod od toga. Ko dobija onda sav novac? Ta španska kompanija!"

Orman je zatim spomenuo i šampiona Evrope i svog velikog rivala:

"Fenerbahče je trošio između 25 i 30 miliona dolara svake sezone tri godine da bi osvojili titulu. Ali su oni i dalje uspešni. Ne želim da potcenim to što su uradili."

Trebalo bi pomenuti da je Bešiktaš nastupao u Evroligi u sezoni 2012/2013. Čak je stigao i do TOP 16 faze.

(foto: fanatik.com.tr)

Srodni članci

Ostavi komentar

Blog

Zanimljivosti

Galerija

  • Legendarne patike kroz istoriju