Zašto nema Brazila u borbi za Svetski kup?

ponedeljak, 08 maj 2017 13:18     Autor: 
Jedno mesto u kvalifikacijama je prazno.

Malo ko je primetio da u američkim kvalifikacijama za Svetski kup u Kini 2019. godine jedna reprezentacija nedostaje. Tu su Devičanska ostrva, Bahami, Kuba, Paragvaj, Panama... Jedno mesto u grupi B stoji upražnjeno. Ono je namenjeno za dvostrukog planetarnog šampiona iz 1959. i 1963. godine - Brazil. Ili za nekog drugog. Tek će biti određeno.

Ali, zašto tako jaka i trofejna reprezentacija nema mesto u kvalifikacijama pored, realno gledano, gore pomenutih egzotičnih selekcija? Naime, u Hong Kongu je nedavno održan FIBA bord, gde je potvrđeno da će suspenzija Kariokama zarađena novembra 2016. godine ostati na snazi.

Zašto je Brazil suspendovan? Ukratko rečeno, Košarkaški savez Brazila se poneo neprofesionalno. Tačnije, odbio je nastup na pojedinim takmičenjima mlađih kategorija pod okriljem FIBA-e, kao i otkazivanja 3x3 turnira. Jedan od razloga je i finansijska situacija unutar CBB-a (Brazilska košarkaška konfederacija).

Čelnici Saveza su već uložili određeni trud u ispravljanje grešaka koje su dovele do suspenzije i zbog toga će njihov slučaj ponovo biti razmotren 21. juna. Ako se ništa ne bude promenilo Brazil će propustiti Prvenstvo Amerike (Amerikup), čiji je početak zakazan za 25. avgust tekuće godine u Argentini, Kolumbiji i Urugvaju, a moguće i Svetski kup. 

U slučaju da Kariokama ne pođe za rukom da zadovolje oštre kriterijume FIBA-e, vrlo je verovatno da će im ista pronaći zamenu u vidu još neke od egzotičnih reprezentacija kao što su recimo Jamajka, Peru ili Ekvador. Zato se nadamo da će sve greške biti ispravljene i da ćemo bar još jednom moći na delu da gledamo sjajne igrače kao što su Leandro Barbosa, Nene Ilario, Marselinjo Uertas, Anderson Varežao... 

(foto: FIBA)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Reprezentacije na forumu

badge

white_important.png

Anketa

MVP NBA lige je?

Rasel Vestbruk - 31.6%
Džejms Harden - 26.3%
Kavaj Lenard - 31.6%
Nijedan od ponuđenih - 10.5%
Glasanje za ovu anketu je zavrseno

Najnovije teme na forumu

Copyright by mvp.rs