Nikola Marković za MVP: Tomić sličan Pekoviću, Skin najbolje rešenje

Đorđe MiljanićSreda, 26 Juli 2017 18:25 Facebook Facebook Google Pinterest

Novi pomoćni trener u Partizanu je dao izjavu za naš sajt.

Nikola Marković za MVP: Tomić sličan Pekoviću, Skin najbolje rešenje

Nakon dugogodišnje saradnje sa Duškom Vujoševićem, Partizan NIS je došao u situaciju da češće menja trenere. Period stabilizacije je počeo sa Petrom Božićem, nastavljen sa Aleksandrom Džikićem, a konačni preporod crno-beli očekuju da dožive sa Miroslavom Nikolićem, koji je nedavno stavio paraf na trogodišnji ugovor.

Popularni Muta je u prethodne dve godine vodio dorćolski Dinamik, ostvario je odlične rezultate, a po prelasku u tim iz Humske je poveo i svog prvog pomoćnika, Nikolu Markovića, sa kojim sarađuje još iz vremena kada je vodio Radnički Kragujevac. Zato smo iskoristili priliku da ga pozovemo i upitamo za utiske:

"Iskreno, velika je čast i privilegija postati deo kluba koji ima tako veliku tradiciju i toliko trofeja. Takođe predstavlja i veliku obavezu, jer se radi o sistemu koji zahteva velike rezultate, iako se klub ne nalazi u baš najboljoj situaciji. Ali, svi koji rade u Partizanu imaju dužnost da predstavljaju klub na najvišem mogućem nivou, na najbolji mogući način."

Koliko će biti teško očekivati dobre rezultate u narednom periodu?

"Ono što trenere Miroslava Nikolića, Aleksandra Matovića i mene očekuje je velika rekonstrukcija tima i možda nova vrsta ideje kako bi klub trebalo da se razvija u narednom periodu. Naravno, to će biti dosta teško, s obzirom da imamo malo vremena i dosta ograničene mogućnosti oko dovođenja nekih igrača, jer razvoj jednog kluba se zasniva na dovođenju talenata i nekog strpljenja. Tako da, ono što možemo da kažemo za prvu godinu je da će biti nekih novih lica u igračkom kadru. Mi smo vrlo ambiciozni ljudi koji su radili u vrlo ozbiljnim sistemima i u kojima smo pravili određene rezultate. Tako da ćemo mi zahtevati i od sebe i od igrača da, ako ne i prve godine napadnemo sve trofeje, pre svega ABA lige, Superlige i da doguramo što više u Evropi. Ograničeni smo budžetom, ali to neki put može da bude samo izgovor za loš rad i pristup. Mi sigurno nećemo imati takav izgovor. Bez obzira kakve igrače budemo imali, mi ćemo od njih zahtevati najviše ciljeve. A, što se realnosti tiče, snovi se ponekad ostvaruju i kada to nije realno. Možemo da obećamo da ćemo dati sve od sebe, da formiramo tim koji će u budućnosti donositi velike rezultate i Partizanu i reprezentaciji Srbije. Ideja nam je da prve godine izbacimo dva seniorska reprezentativca."

Poslednjih godina, mladi talentovani igrači kao da su izbegavali Partizan kao destinaciju. Da li će se vašim dolaskom promeniti takav trend?

"Nadamo se da hoće. Moramo biti svi obazrivi. I vi kao novinari i mi kao treneri. Da ne proglašavamo igrače za talenta na osnovu prvog utiska i na osnovu rezultata iz mlađih kategorija. Velika je razlika između seniorske košarke i takmičenja u mlađim kategorijama. Ono što je sigurno je to, da je Miroslav Nikolić i mi koji smo sa njime toliko godina, pokazao da od relativnih anonimusa može da napravi igrače reprezentativnih dometa. Tako da se nadamo da će se promeniti taj trend. Već u najavi imamo neke igrače o kojima je rano još govoriti. Mi ćemo postaviti sistem rada od prvog tima pa do mlađih kategorija, ali to je proces koji zahteva vreme, energije i dosta novca. Sigurno nećemo nagomilavati i nećemo praviti od mladih igrača zvezde kada oni to trenutno još nisu."

Očekuje se i da i najveći talenat crno-belih, Vanja Marinković, konačno procveta.

"S obzirom da sam bio u stručnom štabu reprezentacije u kojoj je on nastupao, ono što sigurno znam je da momak poseduje ogroman potencijal koji, svesni smo, nije razvio na najbolji način. Ali, moramo biti realni da je on i dalje mlad igrač. Ima tek 20 godina i relativno je rano ušao u seniorski pogon gde se u startu pokazao i tako stavio veliki teret na leđa. Dosta su velika očekivanja oko njega, ali mi ćemo pokušati da ispravimo stvari u kojima je grešio. Sada je u idealnoj situaciji kada ima za trenera Mutu Nikolića koji voli da daje šansu i slobodu takvim igračima. Vanja će to sigurno imati jer on kao momak sa svojom etikom rada i ponašanjem to zaslužuje. Mislim da neće biti problema oko njegovog razvoja."

Da li možemo da očekujemo neko pojačanje iz Dinamika? Deluje da Aleksandar Lazić poseduje kvalitet za ABA ligu.

"Sve zavisi od viših instanci. Tačnije od dogovora između dva kluba. Nadam se da će biti napravljena neka vrsta saradnje, jer Partizanu je potreban takav sistem kao što je Dinamik. Taj klub ima sve preduslove da pomogne Partizanu u smislu infrastrukture i igrača. A, sigurno je da je Lazić jedan veoma zanimljiv igrač. Ima tu par momaka potencijal za Partizan, a da li će biti saradnje ove godine ili neke druge, videćemo."

Vi ste kao pomoćnik Miroslava Nikolića aktivni na utakmicama koliko i on. Učestvujete u davanju saveta, kritikovanju igrača, donošenju odluka...

"Miroslav Nikolić je takav tip trenera koji daje veliku slobodu svojim pomoćnicima. Mogu da Vam kažem iz mog, ali i iz iskustva drugih trenera, da je velika privilegija i čast raditi sa takvim čovekom. Kod njega pomoćni trener može da razvije neke svoje ideje, da da svoje mišljenje, a sigurno je da je Miroslav taj koji u poslednjem trenutku saseče i donese odluku. U pitanju je čovek sa mnogo velikim iskustvom i neverovatnom životnom intuicijom, tako da još uvek prepoznaje bolje neke stvari od mene. Svi treneri koji su radili sa njime znaju o čemu pričam."

Možete li da prokomentarišete dvojicu pojačanja Partizana, Obrada Tomića i Džejmija Skina?

"Što se tiče Obrada Tomića, on je naša želja već godinu i po dana, još dok smo bili u Dinamiku. On ima takav fizički potencijal da igra na visokom nivou. Kada bude došao videćete da se radi o veoma jakom i čvrstom momku koji podseća na Nikolu Pekovića. Nivo na kome je on igrao ne pokazuje mnogo, ali on je recimo u finalnim serijama protiv Igokee odigrao zaista sjajno, tako da smo ga uzeli na osnovu toga. Naravno, bitne su tu i karakterne i moralne osobine, mi smo se raspitali oko njega i zaključili smo da zaslužuje priliku u Partizanu.", rekao je Marković, a potom dodao:

"Što se tiče Skina, radi se o momku koji je bio kod zaista dobrog trenera, Šake Smarta, koga sam imao prilike da upoznam na Svetskom prvenstvu u Pragu. Znam da je dosta zahtevan trener i generalno selektira ekipu na osnovu karaktera, a tek onda po igračkim kvalitetima. Skin je fenomenalan momak koji je zahvalan za rad i komunikaciju, što je možda i najbitnije za igrače iz inostranstva. Najvažnije je njihovo ponašanje na treningu i van terena, a on je igrač koji zadovoljava te kriterijume. Igra na pozicijama krilnog centra i centra. Krasi ga sjajno rezonovanje igre i mislim da je to tip igrača koji odgovara našoj filozofiji, a to je da može da odigra i ispod table i da raširi igru, dakle, da može da pokrije dve različite pozicije. Igrao je u Italiji i Belgiji, ali i za Peć, što vidim da mnogima smeta. Ali, verujte mi, radi se o vrlo dobrom igraču koji ima zavidnu karijeru i dolazi iz vrlo jakog koledža i iz ozbiljnog sistema. Siguran sam da će on pomoći Partizanu u ovoj teškoj situaciji. S obzirom na budžet kojim raspolažemo, bolje rešenje nismo mogli da nađemo."

Navodno, Partizan je zainteteresovan za usluge Marka Pecarskog. Da li ga je klub kontaktirao?

"Postoji interesovanje za Pecarskog, ali i Alena Smailagića. Njih dvojica su najtalentovaniji u toj generaciji 2000. Nama su tu malo i vezane ruke. Znam da Pecarski ima važeći ugovor sa Bajernom, tako da nije to ništa sigurno. Postoji mnogo faktora koji odlučuju, ali neka međusobna želja postoji. Nadam se da će se to rešiti u narednom periodu."

(foto: MVP / Dragana Stjepanović) 

Srodni članci

Ostavi komentar

Blog

Zanimljivosti